top of page
Yazarın fotoğrafıYasemin Cantimur

Anemi (kansızlık) ve Beslenme


Pernisiyöz anemide vücut, yeteri kadar B12 vitamini olmaması sonucunda yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Buna megaloblastik ya da makrositik anemi de denir. Makrositik aneminin diğer tipi ise folik asit eksikliğine bağlı gelişir.Dolayısıyla anemi malnütrisyon yani besin öğelerinden demir, B9(folik asit) veya B12 vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.


Anemik bir danışanda kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek kansızlığı giderebilmek için demir, B12 vitamini ve folik asit(B9 vitamini) bakımından diyetinde zengin besinler yani besin gruplarından et,yumurta,kuru baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesini tavsiye ederim.


Demir Bakımından En Zengin Besinlerden; kırmızı et,karaciğer,dalak,yumurta,kuru baklagiller,koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmezi

B9 (Folik asit) İçeren Besinlerden; mercimek,ıspanak,buğday ruşeymi,pazı,ıspanak,brokoli,karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler,yumurta sarısı, kuru baklagiller, ceviz,fındık ve turunçgilleri

B12 İçeren Besinlerden; karaciğer, et, yumurta, somon,süt, peynir, ton balığı, kabuklu deniz ürünlerini diyette öneririm.

Beslenme tedavisinde,demir emilimini artırmak için demir içeren besinlerle C vitaminini birlikte tüketmektir.Örneğin diyete portakal suyu veya bol limonlu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata eklemek demir emilimi artırmada yardımcı olacaktır. Yüksek miktarda demir içeren besinlerden birisi de keçiboynuzu pekmezidir. Ara öğünlerde kayısı,kuru üzüm ve dut tüketmek demir alımına katkıda bulunacaktır.

Kahve ve çay ara öğünlerde içilebilir,yemekle birlikte içilmemelidir..Çayda bulunan fitat demir emilimini azaltır bunu önlemek için çayı açık ve limon sıkarak içilebilir.




21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page